Sommige mensen denken dat het makkelijk moet zijn om jezelf stylish te kleden. Ze vinden al snel dat anderen er geweldig uitzien, en vermoeden dat er wel iets mis moet zijn met hun eigen stijlgevoel, aangezien ze zo ongelooflijk twijfelen over wat hen staat, en hoe ze het voor elkaar moeten krijgen om er minimaal fatsoenlijk uit te zien.

Laat me dit zeggen: kleding aantrekken is gemakkelijk, maar jezelf stylen is best een opgave. Styling is een inside-out fenomeen. Je zult dus over een gezonde dosis zelfkennis moeten beschikken om jezelf zo te kleden dat je uitstraling past bij wie je bent.

Styling = Jezelf vormgeven

Er zijn natuurlijk mensen die het heel leuk vinden om zichzelf vorm te geven. Want dat is wat styling eigenlijk is: jezelf vormgeven. Wie een figuur heeft dat makkelijk past in wat er in de winkels hangt, heeft het relatief gemakkelijk. Ze kunnen gewoonweg wat spelen, en zo hun outfits bij elkaar combineren.

Maar dat is voor veel mensen niet de realiteit. Veel vrouwen passen niet echt in de kleding in winkels. Het risico is groot dat ze dan denken dat er iets mis is met hen zelf of met hun lichaam. Dat is uiteraard niet het geval, maar de gedachte ligt op de loer.

Zolang mensen vrezen dat er iets mis is met henzelf, hun figuur of hun stijlgevoel zullen ze geen hulp inroepen. Ze proberen het liever te verbergen dat ze zo aan zichzelf twijfelen, of ze lopen alleen maar op zichzelf te foeteren tegenover anderen. “Ach, ik ben nu eenmaal niet moeders mooiste.” Of: “mijn zus weet zich heel goed te kleden, maar ik heb die genen niet meegekregen, en mijn moeder kon er ook niks van.”

Tja, daar kunnen ze lang in blijven hangen, als een slachtoffer van hun situatie.

Styling en Confectie

Als je figuur niet zonder meer past in de kleding die in winkels hangt, moet je meer moeite doen om stukken te vinden:

  • die je leuk vindt
  • in de juiste maatvoering
  • die leuk staan
  • die passen bij je smaak
  • die gemaakt zijn van stoffen die je fijn vindt
  • die een goede pasvorm hebben
  • die passen bij andere kledingstukken om zo een outfit te maken
  • in kleuren die jou flatteren
  • met een halslijn die jou mooi staat
  • enz enz enz.

Het is echt een puzzel, een STIJLpuzzel.

stijlvolle vrouw in charmante pose

Jezelf en andere stylen

Onlangs heb ik een training verzorgd bij een modevakschool. Deze mensen maken hun eigen kleding. Ze weten heel goed hoe ze kleding moeten maken met een goede pasvorm. Toch is dat maar één stukje van de stijlpuzzel. In de training leerde ik hen over kleuren die passen bij hun eigen kleuring, modellen die aansluiten op hun figuur, en stoffen die passen bij hoe hun lichaam gebouwd is. Daarnaast hoe ze kledingstukken en kleuren kunnen combineren tot interessante outfits. Er ging een wereld voor hen open.