Kleur stylist worden

kruispunt in je leven | opleiding kiezenAan het begin van een nieuw jaar, of op een kruispunt in het leven hebben mensen soms een grote behoefte het roer om te gooien. Het moet anders! Beter! Leuker! Vrijer! Onafhankelijker! Sommigen verkopen hun huis en gaan reizen, anderen vertrekken naar het buitenland, en velen gaan een opleiding doen.

Fijn dat je hier bent.

In de afgelopen 20 jaar heb ik veel mensen mogen trainen tot specialist in kleuranalyse en kledingadvies. Er waren mensen bij die na hun 40e of 50e eindelijk hun lang gekoesterde droom gingen vervullen om iets voor zichzelf of iets met mode te doen, of mensen te begeleiden. In hun jonge jaren leek het verstandiger om een serieus vak te leren en een goed betaalde baan te zoeken. Toch blijft het kriebelen. Die baan vervult niet echt. Het verlangen blijft.

Mogelijk kom je hier omdat je bezig bent je te oriënteren op een carrièreswitch of om iets leuks voor jezelf op te bouwen naast je baan. Of omdat je verhuist naar een andere regio, of zelfs naar een ander land. En ben je op zoek naar een expertise, die je overal kunt uitvoeren, waar je ook bent. Je bent hier op de juiste plaats. Ik ga je vertellen over het vak van de kleur- en kleding adviseur. Over wat er zoal te kiezen valt voor je het vak ingaat, waar je op kunt letten bij het kiezen van je opleiding. De opleiding die je kiest heeft namelijk consequenties voor de methodes waarmee je gaat werken, in elk geval in het begin. De moeite waard dus om je goed te informeren vooraf.

Het kleurtype bepalen van een klant

Veel systemen waar kleuradviseurs mee werken kennen “kleurtypes”. Welk type iemand toebedeeld krijgt, hangt af van de combinatie van de huidkleur, haarkleur en oogkleur. In het kleurenpalet komen kleuren die de huid er gezond uit laten zien, waarmee het haar glanst, en de ogen gaan stralen. Dat is waar je als kleurexpert op let. Kleuren waarmee de persoon zichtbaar wordt, en mensen hem of haar gaan zien als nooit tevoren. Kleuren om een garderobe mee op te bouwen waarbinnen heel veel combinaties mogelijk zijn, omdat alle kleuren in zekere mate bij elkaar passen.

koele kleuren of warme kleuren?
lichte kleuren of donkere kleuren?
heldere kleuren of gedempte kleuren
heldere kleuren of gedempte kleuren?
  1. warme of koele kleuren
    Je hebt vast al vaak gehoord over warme kleuren en koele kleuren. Welke van die twee beter zijn hangt af van de invloed die die kleuren hebben op de huid. Wordt die er egaal van, of zie je elke verkleuring? Blijft de huidkleur onveranderd, of wordt die geler of grauwer door de kleuren? Dat zijn aspecten die je goed wilt leren zien. Het is lang niet altijd eenvoudig, aangezien niet iedere huid duidelijk reageert op koele en warme kleuren.
  2. lichte of donkere kleuren
    Bij een kleuranalyse kijken we ook of iemand het best lichte kleuren of donkere kleuren kan dragen. Soms zijn donkere kleuren simpelweg te zwaar. Bij een ander zijn lichte kleuren te zwak. Dan valt die persoon weg.
  3. heldere of gedempte kleuren
    We kijken ook of iemand het best heldere kleuren of gedempte kleuren kan dragen. Heldere kleuren kunnen iemand ophalen, maar het kan ook gebeuren dat heldere kleuren iemand compleet overstemmen. Je ziet eerst de kleuren en dan pas de persoon. Er zijn nu eenmaal heel wat mensen die zichtbaar worden met gedempte kleuren.

Werken met 4 kleurtypes in 4 seizoenen

In de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben veel mensen kennis gemaakt met de kleuranalyse in 4 seizoenen: het lentetype, het zomertype, het herfsttype en het wintertype. In elk seizoen komen de kleuren voor die ook in de natuur voorkomen in dat jaargetijde. Een handige indeling. Iedereen begrijpt hem. Toch valt het vaak niet mee om iemand in te delen in één van de 4 seizoenen.

4 seizoenen kleurkaartjes

Je krijg je kleuring mee vanuit je genen. Een beetje van je vader en een beetje van je moeder. En die kleuring is behoorlijk uniek. Tijdens een kleuranalyse moet je dan plotseling in één van de 4 beschikbare types passen; de hele mensheid verdeeld in 4 typeringen. Dat kan niet altijd goed gaan. Dat klopt. Het gaat ook niet altijd goed, en soms is het vrijwel onmogelijk. Zeker als je bedenkt dat heel veel vrouwen een kleur van de kapper in hun haar dragen. Dat is een extra complicerende factor…

10 kleurtypes

Gemengde kleurtypes:

Als menselijke kleuring uniek is, dan heb je meer dan 4 kleurtypes nodig. Je wilt iemand immers kleuren geven die aansluiten bij hun unieke combinatie van huid, haar en ogen. Die kleuren geven het beste effect. Voor sommige mensen zijn bijvoorbeeld warme kleuren te warm, en koele kleuren te koel. Zij krijgen het beste effect door milde kleuren die tussen warm en koel in liggen.

Er zijn diverse indelingen beschikbaar, maar niet allemaal binnen hetzelfde kleursysteem. Een veelgebruikte methode is die van 10 kleurtypes: de 4 seizoenen met 6 tussentypes. Tussen zomer en lente ligt het lente-zomer-type, tussen herfst en winter het herfst-winter-type. Enzovoorts. Deze extra types hebben nog een voordeel: je kunt in het kleurtype van een persoon ook de persoonlijke kracht meenemen. We kleden immers niet alleen een lichaam; we kleden een hele persoon. Dan wil je ook dat de kleuren de persoon dragen.

Er bestaat ook een indeling, eveneens op basis van de 4 seizoenen, waarbij er naast de 4 seizoenstypes varianten bestaan met een “flow” naar en ander type. Zo krijg je een zomertype met een flow naar de lente. De kleuren zijn iets helderder en warmer dan die van het zuivere zomertype. Of een lente met een flow naar de winter. In dat palet zijn de kleuren iets koeler en nog helderder dan in het originele lentetype kleurenpalet. Zo ontstaan 16 kleurtypes: 4 seizoenen en 12 types met een flow. Interessant hè?

Kleuranalyse met een maatwerk kleursysteem

Je leest het goed. Er is ook maatwerk in kleuradvies. Bij zo’n kleuranalyse kun je als consultant volledig rekening gehouden met de unieke kleuring van elke persoon. Ofwel omdat er een computersysteem gebruikt wordt, die de verschillende aspecten combineert tot een persoonlijk palet. Of omdat de consultant zelf handmatig paletten kan samenstellen op basis van de exacte persoonlijke kleuring van de persoon in kwestie. Om dit te kunnen heb je als consultant diepgaand inzicht nodig in kleuren en de relaties tussen de verschillende kleurnuances. Daarom maken kleurenleer en kleurstudies deel uit van de opleidingen.

kleurenpalet maatwerk kleuradvies

Maatwerk vraagt ook iets anders van het kleursysteem zelf. Een computer werkt op basis van de juiste input. Dus komt zo’n systeem met een aangepaste manier om de kleuren v