Als je overweegt om kleuradviseur, personal stylist of image consultant te worden sta je voor een aantal belangrijke keuzes. In deze blogpost wil ik je wegwijs maken in de  kleuranalyse methodes en kleurenpaletten.

Als kleuradviseur vertel je je klant welke kleuren hij/zij kan gebruiken voor zijn/haar kleding. Klanten kloppen aan met de vraag “welke kleur past bij mij?” Sommige mensen verwachten dat ze één kleur krijgen die hen supergoed staat, zodat ze nooit meer hoeven twijfelen. Maar ja, één kleur is wel een beetje weinig…

Welke kleuren passen bij mij?

Het gaat dus om meer kleuren. Om te bepalen welke kleuren bij een klant passen, gaat je als adviseur aan de slag met kleurige doeken, kleurkragen of kleurstroken. Zo bepaal je het kleurtype. Op basis daarvan krijgt je klant een kleurenpalet, of -kaart.

Dus eigenlijk ben je als adviseur bezig om je klant in het juiste kleurtype in te delen: in een van de 4, 10, 12, 24 of 78 kleurtypes. Klanten krijgen een kleurenpalet dat hoort bij het kleurtype dat ze hebben gekregen. De kleuren binnen een kleurtype gelden voor iedereen die in dat kleurtype wordt ingedeeld.

Hoe meer kleurtypes een methode heeft, hoe meer de kleuren afgestemd zijn op de persoonlijke kleureigenschappen van de persoon en hoe beter de kleuren bij hem/haar passen.

Kleuradvies volgens verschillende methodes

Ik neem in het vervolg van dit verhaal steeds dezelfde vrouwen die gevraagd hebben om een kleuradvies. Het enige dat verandert is het systeem/de methode van kleuranalyse.

Kleuradvies met de 4 Seizoenen methode

Er zijn 4 opties voor het kleuradvies: Lente, Zomer, Herfst òf Wintertype

Deze dames zijn alle vier een wintertype. Ze zullen dan ook alle vier dezelfde kleuren krijgen. De andere types (lentetype, zomertype, herfsttype) zijn niet geschikt omdat de kleuren daarvan te warm en/of te zacht zouden zijn bij hen. Maar je snapt wel, dat niet alle kleuren van het wintertype even geschikt zijn voor elk van hen. Er zijn bruikbare kleuren en minder bruikbare kleuren. Als adviseur kun je weinig rekening houden met de verschillen in persoonlijke kleuring. In de uitleg van het palet kun je wel accenten leggen.

Kleuradvies met methode met 10 kleurgroepen

Naast de 4 seizoenen zijn er 6 tussentypes beschikbaar.

Heb je als adviseur 10 kleurgroepen tot je beschikking, dan is de kans groot, dat je voor elk van deze types tot een ander kleurenscala komt. De variatie in kleuren komt tegemoet aan de verschillen in kleuring. Zo wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het feit dat sommige wintertypes een warmere kleuring hebben. Het kleurenpalet is een fabrieksproduct, de kleuren liggen vast. Toch zie je duidelijk dat de verschillen in kleuring terug in de kleuren van het kleurenpalet.

Kleuradvies met methode in 16 kleurgroepen

In deze indeling zijn er van elk seizoen 4 varianten: een lichte, een medium, een donkere en een contrastrijke.

Met 16 kleurgroepen kun je als adviseur kiezen uit 4 kleurenpaletten per seizoen. Voor lichte types is een palet met lichte kleuren beschikbaar, terwijl voor het donkere type een donkerder palet voorhanden is. De kleuren komen ook in dit systeem dicht bij de kleuring van de cliënt. De verwantschap tussen de vrouw en de kleuren is behoorlijk groot. Voor veel mensen kom je vrij goed uit met deze typering. Toch is deze indeling voor sommige mensen onvoldoende. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met combinatietypes. Sommige wintertypes hebben meer warmte in hun kleuring, bijvoorbeeld door hun haarkleur. Daar biedt deze indeling weinig ruimte voor.

Kleuradvies op maat methode

De kleuren zijn optimaal afgestemd op de kleuring van de persoon. Bestaat er al een indeling in types, dan worden de kleuren binnen het kleurenpalet verder afgestemd.

Er zijn verschillende systemen die kleurenpaletten op maat aanbieden. Deze systemen kun je onderverdelen in twee soorten:

  1. Computergestuurd
   De kleuranalyse bestaat uit twee delen: het bepalen van het seizoen (veelal 4 seizoenen) en de bepaling van de huid-, haar-, en oogkleur. Met deze informatie wordt in het atelier een kleurenpalet samengesteld. Zowel in de analysefase als bij het samenstellen van het palet is de computer betrokken. Hierdoor zijn de kleuren in het kleurenpalet in hoge mate afgestemd op de kleuring van de persoon. Komen twee zussen (die op elkaar lijken) samen voor een kleuranalyse, dan bestaat er een redelijke kans dat een aantal van de kleuren verschillend zijn.
  2. Naar eigen inzicht
   Als adviseur stel je zelf het kleurenpalet samen. Daarbij vormen het contrast, samen met de mate van warmte in de kleuring en de energie van de persoon het uitgangspunt. Ook de persoonlijkheid wordt meegenomen in de kleurkeuze. Om met zo’n analysemethode te werken, moet je nauwkeurig weten hoe de kleuring van de persoon is samengesteld, en hoe je op basis daarvan de meest flatterende kleuren kiest. De klant zelf heeft ook enige invloed op wat er in het palet komt. Zo kan bijvoorbeeld van haar lievelingskleur de meest passende variant worden gezocht.

Opleidingsmogelijkheden

Zo zie je maar: elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe minder kleurtypes, hoe sneller je de technieken kunt leren. Toch heeft het systeem met alleen 4 seizoenen zijn langste tijd wel gehad. Als ik zo om mij heen kijk, met name internationaal, dan beweegt het vak van de kleuradviseur zich in de richting van personalisatie van kleurenpaletten. Het is immers niet fijn om iemand een set kleuren te geven terwijl je weet dat een deel van de kleuren niet echt werkt voor je klant.

Wie werkt met groepen of alleen een globale impressie nodig heeft van de kleuren voor een klant, kan volstaan met een eenvoudiger methode, bijvoorbeeld met 10 kleurgroepen. Mensen kennen de indeling in seizoenen, en zijn vaak blij dat er meer opties zijn. Omdat het kleurenpalet kant en klaar wordt ingekocht, kun je zo’n advies wat voordeliger aanbieden. Dat kan een reden zijn om al bij je opleiding voor een eenvoudiger methode te kiezen.

Wie echter verfijning wil aanbrengen in het advies met een personal touch, kan het best al in het begin een opleiding met een maatwerk systeem overwegen. Het vraagt wat meer van je, om zo’n methode te leren, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, heb je meer inzicht in kleuren dan veel van je collega’s. Je staat boven de materie.

Kleuropleidingen bij Image Companion

ImagoBasics®Specialistische materialen voor het keuzedeel Imagestyling
Compacte Kleurtraining

Methode in 10 kleurgroepen

Leer in 3,5 trainingsdagen werken met de *ImagoBasics® methode:

 • Kleuranalyse in 10 kleurgroepen
 • Modern: gebruik van webapplicatie
 • Kleuradvies: leer je klant hoe ze het kleurenpalet optimaal kan gebruiken
 • Make-up: de beste kleuren en een eenvoudige techniek voor een fantastische uitstraling.
 • Een praktijkmiddag met een model
 • Als alle opdrachten voldoende zijn afgerond ontvang je een certificaat.

*) Deze methode wordt onder meer gebruikt in het MBO onderwijs.

De training is uitermate geschikt voor kappers, schoonheidsspecialisten en mode-adviseurs die hun expertise willen uitbreiden en hun klanten meer bieden

Data van de eerstvolgende training:


23 mei, 6, 13 en 27 (halve dag) juni 2023
Cursusdagen op dinsdag (andere dag bespreekbaar)

Expert Kleurtraining

Twee methodes:

 • 10 kleurgroepen
 • Kleur-op-maat methode met het *Essential Colors systeem

7 trainingsdagen verdeeld over ca 3 maanden:

 • Kleuranalyse in 10 kleurgroepen – handig voor het werken met groepen
  met rijk geïllustreerd lesboek en handige webapplicatie
 • Kleurenleer, kleurstudies, kleuren combineren
 • Kledingkleuren kiezen op basis van individuele kleuring
 • Kleuradvies: hoe zet je de kleuren uit haar palet in? Hoe combineer je ze?
 • Make-up: de juiste kleuren en een eenvoudige techniek voor een prachtige dagmake-up
 • Thuis ervaring opdoen met opdrachten en werken met modellen
 • Afsluitende praktijktoets. Als alle opdrachten en de praktijktoets goed zijn afgerond ontvang je een certificaat.

*)  Deze training wordt onder licentie van Carla Mathis gegeven; zij is de grondlegger van de methode.

De Expert Kleurtraining is een module van het Curriculum Image Consultant.

Data van de eerstvolgende training:

7 en 21 sept, 5 en 19 okt, 9 en 23 nov, 14 dec 2023