Als je overweegt om kleuradviseur, personal stylist of image consultant te worden sta je voor een aantal belangrijke keuzes. In deze blogpost wil ik je wegwijs maken in de  kleuranalyse methodes en kleurenpaletten.

Als kleuradviseur vertel je welke kleuren iemand kan gebruiken voor zijn/haar kleding. Klanten kloppen aan met de vraag “welke kleur past bij mij?” Sommige mensen verwachten dat ze één kleur krijgen die hen supergoed staat, zodat ze nooit meer hoeven twijfelen. Maar ja, één kleur is wel een beetje weinig…

Welke kleuren passen bij mij?

Het gaat dus om meer kleuren. Om te bepalen welke kleuren bij jou passen, gaat een adviseur aan de slag met kleurige doeken, kleurkragen of kleurstroken. Zo wordt je kleurtype bepaald. Op basis daarvan krijg je je kleuren.

Dus eigenlijk is de adviseur bezig om jou in het juiste kleurtype in te delen: 4, 10, 12, 24, 78 kleurtypes. Klanten krijgen een kleurenspectrum dat hoort bij het kleurtype dat ze hebben gekregen. De kleuren binnen een kleurtype gelden voor iedereen die in dat kleurtype wordt ingedeeld.

Hoe meer kleurtypes een methode heeft, hoe meer de kleuren afgestemd zijn op de persoonlijke kleureigenschappen van de persoon en hoe beter de kleuren bij hem/haar passen.

Kleuradvies volgens verschillende methodes

Ik neem steeds dezelfde vrouwen, die vragen om kleuradvies. Het enige dat verandert is het systeem/de methode van kleuranalyse.

Kleuradvies met de 4 Seizoenen methode

Er zijn 4 opties voor het kleuradvies: Lente, Zomer, Herfst òf Wintertype

Deze dames zullen alle vier dezelfde kleuren krijgen. De andere types zijn minder geschikt doordat de kleuren te warm en/of te zacht zouden zijn bij hen. Maar je snapt wel, dat niet alle kleuren van het wintertype even geschikt zijn voor elk van hen. Er zijn bruikbare kleuren en minder bruikbare kleuren. De adviseur kan immers weinig rekening houden met de verschillen in persoonlijke kleuring.

Kleuradvies met methode met 10 kleurgroepen

Naast de 4 seizoenen zijn er 6 tussentypes beschikbaar.

Heeft een adviseur 10 kleurgroepen tot haar beschikking, dan is de kans groot, dat ze voor elk van deze types kiest voor een ander kleurenscala. De kleuren komen enigszins tegemoet aan de verschillen in kleuring. Er wordt rekening gehouden met het feit dat sommige wintertypes een warmere kleuring hebben. Het palet blijft een fabrieksproduct, maar je ziet duidelijk dat de verschillen in kleuring reflecteren in de kleuren van het kleurenpalet.

Kleuradvies met methode in 16 kleurgroepen

In deze indeling zijn er van elk seizoen 4 varianten: een lichte, een medium, een donkere en een contrastrijke.

Met 16 kleurgroepen kan de adviseur kiezen uit kleurenpaletten per seizoen die verschillen in hoe donker de kleuren zijn. Voor lichte types is een palet met lichte kleuren beschikbaar, terwijl voor het donkere type een donkerder palet voorhanden is. De kleuren komen ook in dit systeem dicht bij de kleuring van de client. De verwantschap tussen de vrouw en de kleuren is behoorlijk groot. Voor veel mensen kom je vrij goed uit met deze typering. Maar voor sommige mensen is deze indeling onvoldoende. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met combinatietypes. Sommige wintertypes hebben meer warmte in hun kleuring. Daar biedt deze indeling weinig ruimte voor.

Kleuradvies op maat methode

De kleuren zijn optimaal afgestemd op de kleuring van de persoon. Bestaat er al een indeling in types, dan worden de kleuren binnen het kleurenpalet verder afgestemd.

Er zijn verschillende systemen die kleurenpaletten op maat aanbieden. Deze systemen kun je onderverdelen in twee soorten:

  1. Computergestuurd
   De kleuranalyse bestaat uit twee delen: het bepalen van het seizoen (veelal 4 seizoenen) en de bepaling van huid-, haar-, en oogkleur. Met deze informatie wordt in het atelier een kleurenpalet samengesteld. Zowel in de analysefase als bij het samenstellen van het palet is de computer betrokken. Hierdoor zijn de kleuren in het kleurenpalet in hoge mate afgestemd op de kleuring van de persoon. Komen twee zussen (die op elkaar lijken) samen voor een kleuranalyse, dan is de kans groot dat een aantal van de kleuren verschillend zijn.
  2. Naar eigen inzicht
   De adviseur stelt handmatig een kleurenpalet samen. Uitgangspunten zijn het contrast, de mate van warmte in de kleuring en de energie van de persoon. Ook de persoonlijkheid wordt meegenomen in de kleurkeuze. Om met zo’n analysemethode te werken, heb je een andersoortige opleiding nodig. Je moet het zelf doen, dus moet je nauwkeurig weten hoe de kleuring van de persoon is samengesteld, en hoe je daarop aansluit met kleureigenschappen. Ook de klant heeft invloed op wat er in het palet komt. Zo kan van een lievelingskleur de meest passende variant worden gezocht.

Opleidingsmogelijkheden

Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe minder kleurtypes, hoe sneller je de technieken kunt leren. Toch heeft het systeem met alleen 4 seizoenen zijn langste tijd wel gehad. Als ik internationaal kijk, dan beweegt het vak van de kleuradviseur zich in de richting van personalisatie van kleurenpaletten. Het is ook niet fijn om iemand een set kleuren te geven om vervolgens vast te stellen dat een deel van de kleuren niet echt werkt voor de persoon.

Wie werkt met groepen of alleen een globale impressie nodig heeft van de kleuren voor een klant, kan volstaan met een eenvoudiger methode, bijvoorbeeld met 10 kleurgroepen. Mensen kennen de indeling in seizoenen, en zijn vaak blij dat er meer opties zijn. De kleurenpaletten zijn over het algemeen wat voordeliger, zowel voor de adviseur als voor de klant. Dat kan een reden zijn om al bij je opleiding voor een eenvoudiger methode te kiezen.

Wie echter verfijning wil aanbrengen in het advies met een personal touch, kan voorafgaand aan haar opleiding het best al afwegen of een maatwerk systeem een optie is. Het vraagt wat meer van je, om zo’n methode te leren, maar als je eenmaal zover bent, heb je meer inzicht in kleuren dan veel van je collega’s. Je staat boven de materie.

Kleuropleidingen bij Image Companion

ImagoBasics®Specialistische materialen voor het keuzedeel Imagestyling
Compacte Kleurtraining

Methode in 10 kleurgroepen

Leer in 3,5 trainingsdagen werken met de *ImagoBasics® methode:

 • Kleuranalyse in 10 kleurgroepen
 • Modern: gebruik van webapplicatie
 • Kleuradvies: leer je klant wat ze kan met het kleurenpalet
 • Make-up: eenvoudige technieken en advies over de juiste kleuren
 • Aansluitend een praktijkmiddag met een model.
 • Als alle opdrachten voldoende zijn afgerond ontvang je een certificaat.

*) Deze methode wordt onder meer gebruikt in het MBO onderwijs.

De training is uitermate geschikt voor kappers, schoonheidsspecialisten en mode-adviseurs die hun expertise willen uitbreiden en hun klanten meer bieden

Data van de eerstvolgende training:

24 april, 8 mei, 5 juni 2019
Cursus op woensdag 10-17 uur
Download de brochure
Aanmelden

Kleur op maat
Expert-training

Twee methodes:

 • 10 kleurgroepen
 • Kleur-op-maat methode met het *Essential Colors systeem

7 trainingsdagen verdeeld over ca 3 maanden:

 • Kleuranalyse in 10 kleurgroepen – handig voor het werken met groepen
  met lesboek en handige webapplicatie
 • Kleurenleer, kleurstudies, kleuren combineren,
 • Menselijke kleuring en daarop aansluiten met kledingkleuren
 • Kleuradvies: alle kleuren uit haar palet staan haar goed; elke kleurgroep heeft zijn eigen toepassing
 • Make-up: advies over de juiste kleuren en een eenvoudige techniek voor dagmake-up
 • Thuis opdrachten maken en oefenen met modellen
 • Afsluitende praktijktoets. Als alle opdrachten en de praktijktoets goed zijn afgerond ontvang je een certificaat.

*)  Deze training wordt onder licentie van Carla Mathis gegeven; zij is de grondlegger van de methode.

De training Kleur-op-maat is een module van het Curriculum Image Consultant.

Data van de eerstvolgende training:

Data: 16 apr, 7 mei, 4 en 18 juni, 2, 16 en 30 juli 2019
Cursus op dinsdag 10-17 uur
in overleg zijn data aan te passen
Download de brochure
Aanmelden