Vorige week had ik het genoegen een kanten top te laten aanmeten met het oog op de AICI Conferentie in Washington DC over een paar weken. Tijdens de Awards ceremony ben ik betrokken bij de uitreiking van de Chapter Member of the Year awards.

Ik wil dan ook iets nieuws…


Kleermaker aan het werkEen tijdje geleden was ik met Annemieke op pad voor stof voor een zakelijk pak voor een van mijn klanten. Je snapt wel, dat er tijdens zo’n dag allerlei verleidingen voorbij komen: de prachtigste stoffen, de een nog mooier dan de andere. Ik werd verliefd op een kanten stof met pailletten, die in diverse kleuren verkrijgbaar bleek.

Nu kan ik goed naaien, maar de tijd en lust ontbreekt me vaak om het ook werkelijk te doen. Ik vroeg Annemieke, die professioneel kleermaker is, of zij een top voor mij wil maken. En dat wilde ze wel. Samen zochten we een kleur uit die goed zou werken bij de zwierige zijden broek die ik al heb.

De tijd was aangebroken voor de eerste afspraak. Ik had gedacht dat Annemieke mij de maten zou nemen, maar zij had een ander plannetje: moulage!

Moulage

Bij moulage wordt de stof op het lijf afgespeld. Ik snap meteen waar de uitdrukking “op het lijf gesneden” vandaan komt.

Ze had een lap ongebleekt katoen voorbereid met lijnen. Daar ging ze mee aan de slag. Ik moest anderhalf uur staan terwijl zij druk bezig was om de stof lichaamsvolgend af te spelden: Eerst mijn vormen, en daarna de halslijn voor en achter, de onderkant voor en achter, en de verbinding tussen die twee. Door het proces kwamen we ook op ideeën. Leuk is dat.

Om een idee te krijgen van het proces hier een schitterend filmpje van moulage bij Christian Dior:

 

Ook interesse in op maat gemaakte kleding?
Ik werk samen met meer kleermakers, elk met hun eigen kwaliteit.