Sinds het uitgeven van mijn boek voor het MBO vragen mensen mij regelmatig hoe ik aan al die mooie afbeeldingen kom. Ja inderdaad, als ik al die foto’s professioneel had moet laten nemen, was ik een kapitaal kwijt geweest.

Als ondernemer moet je vaak afbeeldingen zoeken, voor je site, je blog, advertenties of voor je Social media uitingen. Om overal mooie afbeeldingen bij te plaatsen moet je creatief zijn, maar je hebt ook goede bronnen nodig. Pluk je foto’s van het internet dan ben je in overtreding. Daarmee kun je je een forse boete op de hals halen, wat ik je niet zou aanraden, want er zijn diverse manieren om aan goede en mooie afbeeldingen te komen.

Goede foto’s zoeken kost een zee van tijd. Elke versnelling die je daarin kunt maken is winst.

Ik deel met genoegen hoe ik mooie afbeeldingen heb gevonden voor mijn boek:

Storyblocksmooie afbeeldingen bij storyblocks

Omdat ik het hele jaar door professionele afbeeldingen nodig heb, heb ik de laatste jaren een abonnement op Storyblocks. Of het nu gaat om mijn website, een flyer, of voor mijn blog, heel vaak kan ik bij hen de foto’s of illustraties vinden die ik zoek. De abonnementsvorm vind ik voordelig: voor een heel jaar onbeperkt foto’s betaal je één bedrag ($ 149). En mocht je je abonnement opzeggen, mag je de foto’s houden en blijven gebruiken.

Alle foto’s mogen gebruikt worden voor commerciële projecten.

Naast de beelden uit het abonnement bieden ze sinds kort ook talloze mooie afbeeldingen waar je apart voor betaalt. Een kleine vergoeding per foto, maar daardoor ontstaat een veel grotere keuze. Heel prettig.

Je kunt Storyblocks 7 dagen gratis uitproberen. Lekker geschikte afbeeldingen zoeken voor jouw projecten. Alles wat je downloadt mag je houden.

 

gratis afbeeldingen zoeken bij pixabayGratis afbeeldingen zoeken bij Pixabay

Ook ik houd van gratis, maar niet ten koste van alles. Foto’s moeten uitbeelden wat ik wil vertellen. Een website met steeds meer en steeds beter beeldmateriaal is Pixabay. Het aanbod in kwaliteitsfoto’s is het laatste jaar enorm toegenomen. De foto’s mogen ook gebruikt worden voor commerciële projecten, zonder bronvermelding. Heel fijn voor ondernemers.

Omdat de beelden gratis zijn, kom je ze ook overal tegen natuurlijk. Dat kan een nadeel zijn. Maar je kunt het altijd uitproberen.

 

Dreamstime

Behalve bovenstaande bronnen heb ik ook nog een account bij Dreamstime. Gewoon voor die momenten dat ik bepaalde afbeeldingen niet kan vinden. Dreamstime biedt plaatjes en foto’s aan die variëren van gratis tot een behoorlijk bedrag. Hoe groter de foto, hoe meer je betaalt.

Een voordeel van Dreamstime vind ik, dat ze een goede zoekfunctie hebben. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen zoeken van dezelfde fotograaf, of uit de zelfde serie. Je kunt kiezen voor een abonnement, of voor waardepunten. Je zit dus niet aan maandelijkse kosten vast, als je dat niet wilt. Bij elke foto staat aangegeven, hoeveel punten er nodig zijn. Zeer gewilde foto’s zijn duurder, en de prijs/het puntenaantal loopt op naarmate je een groter formaat wilt aanschaffen. Vaak is het niet nodig om een groot formaat foto te gebruiken. Dan is klein ook goed.

Met een standaard licentie kunnen Dreamstime foto’s ook in commerciële projecten worden gebruikt.

 

Canva

Wil je je beelden bewerken om ze gereed te maken voor Social Media, bijvoorbeeld met een leuke tekst in een plaatje, dan is Canva een geweldig platform daarvoor. Canva is gratis, tenzij je graag de extra faciliteiten van Canva for Business wilt gebruiken.

Het is een kwestie van aanmaken van een account, en spelen maar. Er zitten talloze gratis templates in. Er zijn ook gratis foto’s om te gebruiken, maar veel van hun foto’s dien je te betalen. Het kost geen kapitaal ($ 1 per foto per project) en als je daar een foto ziet, die je bevalt hoef je niet verder te zoeken.

 

Veel succes met je projecten.
Heb jij nog bronnen, die je kunt aanraden omdat je er goede ervaringen mee hebt, vermeld ze dan hieronder.