Misschien denk je dat kleuranalyse en kleuradvies oppervlakkig is, en focust op de kleuring van huid, haar en ogen. Op de buitenkant zal ik maar zeggen. Dat het over jouw kleuring gaat, klopt natuurlijk wel, maar dat is slechts een deel van het verhaal. De consultant die een kleuranalyse doet, houdt als het goed is ook rekening met jou als persoon. Bovendien is het verre van oppervlakkig.

Essential Colors

Sinds 2015 verzorg ik onder licentie de zogenaamde Expert Kleurtraining, met het Essential Colors systeem van Carla Mathis. Carla is een meester en goeroe in mijn vakgebied, en ik heb het genoegen gehad jarenlang training te volgen bij haar. Haar systeem zit slim in elkaar. Als consultant kun je weliswaar een bestaand kleurenpalet kiezen voor een klant, maar daar blijft het niet bij.

Het bijzondere zit hem erin, dat deze paletten te verfijnen zijn, door strips uit het voorbeeldpalet te vervangen door een andere, een betere. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je precies de juiste kleuren in je palet krijgt. Zoals de roodtinten die naadloos aansluiten bij je huid, en een strip met kleuren die verwant zijn aan je haarkleur.

Menselijke kleuring is per definitie a-typisch en met dit systeem kunnen we met die (a-typische) kleuring meebewegen.

citaat Riet de Vlieger

kleuranalyse

Kleuradvies oefenen aan de hand van foto’s

Dit jaar heb ik een fotoboek toegevoegd aan het startpakket voor de opleiding. Zo is het mogelijk dat alle drie de studenten van de laatste training bij dezelfde vrouw een kleuranalyse uitvoeren. Ja, het is inderdaad mogelijk om op basis van foto’s te werken. En daar maken we gedurende de opleiding dankbaar gebruik van…

Het is grappig om te zien, dat ze alle drie eindigen met een verschillend palet.

“Hoe kan dat?”, vraag je je misschien af? Die vrouw ziet er toch in alle gevallen hetzelfde uit?

Jawel, het verschil zat hem dan ook niet in het uiterlijk van de vrouw, maar in haar identiteit, haar professie en haar doelstellingen in het leven. Voordat ze met de kleuranalyse beginnen, geven de studenten de persoon een identiteit, een lifestyle, en een baan. En bij de kleuranalyse houden ze daar rekening mee.

kleuranalyse model 1

Student 1 kiest voor deze vrouw het beroep van gevangenisbewaarder, met een sterke persoonlijkheid.

Dit zie je terug in de kleuren. Die zijn eveneens sterk, donker in een combinatie van warm en koel, net als haar kleuring.

Met dit kleurenpalet kan ze prachtige kledingcombinaties maken van diepe en heldere kleuren. In werktijd draagt ze uiteraard een uniform, maar dit palet biedt volop mogelijkheden voor haar privéleven.

Student 2 ziet in haar een politieagent, die een palet wil met het oog op haar vrije tijd.

Het palet geeft uiting aan haar creativiteit, terwijl de kleurkeuze haar op een prachtige manier zichtbaar maakt en laat stralen. Ook hier een combinatie van warme en koele kleuren, maar met een beetje meer speelsheid.

kleuranalyse model 2
kleurenpalet maatwerk kleuradvies

Student 3 ziet in haar een grafisch vormgever.

De kleuren zijn uitbundig, creatief en veelzijdig. Ook hier zie je een koel-warm palet op basis van haar kleuring die een combinatie is van warme en koele tinten.

In vergelijking met de andere twee voorbeelden is dit het meest milde palet. Als het niet nodig is om iemand stevig neer te zetten, is er meer ruimte om de mildheid en creativiteit in kleur uit te drukken.

Zo zie je maar. Met deze methode is het mogelijk om speciale kenmerken van het uiterlijk en het innerlijk van een persoon uit te lichten. Soms zie je de ogen ineens meer stralen. Soms lijkt iemand plotseling “aan” te gaan. De kleinste kleurnuances hebben invloed op hoe iemand overkomt.

Als consultant maak je door dit proces gaandeweg contact met de schoonheid van de persoon, van binnen en van buiten.

Dat is niet oppervlakkig, maar juist heel intiem

De eerstvolgende training start in op 20 januari 2022.

Wie zich in 2021 aanmeldt geniet een paar voordelen:

  1. Je kunt deelnemen tegen het tarief van 2021.
  2. Voor beroepstrainingen die in 2021 worden geboekt en betaald zijn de studiekosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Deze regeling komt per 1 januari 2022 te vervallen.

Interesse?
Meld je aan voor het gratis oriëntatiewebinar over de opleidingen kleur, styling, image & communicatie. Het verplicht je tot niets.

Aanmelden Orientatie webinar